Özefagus (Yemek Borusu) Kanseri
Ağız ve mide arasındaki yemek borusu kanserleri, genellikle bu organın mukozasından (iç tarafını döşeyen yapı) gelişmektedir. En sık görülen iki tip yemek borusu kanseri vardır.
Adenokarsinom
Adenokarsinomlar, yemek borusunun son kısmına yakın bez hücrelerinden gelişen kanserlerdir. Yemek borusu kanserinin en yaygın türü budur. Genellikle mideye daha yakın yerde görülmektedir. Adenokarsinom özofagus kanseri olma riski, reflü, Barrett’s özofagusu ve kronik gastrit ile birlikte artabilir.
Skuamöz Hücreli Kanser
Tipik olarak üst yemek borusunda bulunan skuamöz hücreler, bu özel yemek borusu kanseri türüne yol açmaktadır. Organ nakilleri, sigara ve yoğun alkol kullanımı, skuamöz hücreli kanserlerle ilişkilidir.
Özefagus kanserleri için risk faktörleri nelerdir?
Özofagus kanseri risk faktörler:
- Sigara kullanımı
- Aşırı alkol kullanımı
- Kronik reflü veya gastrit
- Kronik reflüye bağlı yemek borusunun alt ucunda oluşan “Barrett’s özofagusu”
- Yemek borusunun alt kısmında darlığa yol açan “akalazya” hastalığı
Özefagus kanserinin belirtileri nelerdir?
Özofagus kanseri semptomlarının çoğu, hastalık ilerleyip tedavisi zorlaşana kadar kendini göstermemektedir. Diğer, daha yaygın olarak görülen hastalıklar da özofagus kanseri ile aynı semptomlara yol açabilir. Riskiniz olabileceğinizi düşünüyorsanız bu konuyla ilgili bilgi almanız çok önemlidir.
Yutma Güçlüğü
Yutma güçlüğü, özellikle de gıdaların göğüste sıkışma hissi, özofagus kanserinin en tipik belirtisidir. Bu belirtiler zamanla giderek kötüleşir ve yemek borunuz yayılan kanser nedeniyle daraldıkça yutkunma daha acı verici hale gelir. Yakın zamanda yeme alışkanlıklarınızı yutma sorunlarınızı en aza indirecek şekilde ayarladıysanız, (örneğin daha küçük parçalar halinde yemek, daha yumuşak yiyecekler yemek veya katı öğünleri tamamen atlamak gibi) muayeneye başvurmanız gerekmektedir.
Göğüs Ağrısı
Göğsünüzün ortasında yanıcı bir ağrı olması, gastroözofageal reflü hastalığının (GÖRH) veya kronik gastritin bir belirtisidir. Yemek borusu kanseri geliştiğinde, bu ağrı hissi daha belirgin olabilir. Yemek borusu kanseri, yemekleri yuttuktan sadece birkaç saniye sonra yemek borusundaki tümörün bulunduğu yere yiyecek veya sıvı temas ettiğinde göğüs ağrısına da neden olabilir.
İstemsiz Kilo Kaybı
Özefagus kanseri hastalarının yaklaşık %50’sinde istemsiz kilo kaybı görülmektedir. Bu, kansere bağlı iştah azalmasının veya yutma güçlüğünün bir sonucu olarak görülebilir.
Ses kısıklığı veya geçmeyen öksürük
Geçmeyen öksürük veya yeni başlayan ses kısıklığı, yemek borusu kanserlerinin ek belirtileridir.
Yemek borusu kanseri nasıl tespit edilir?
Özefagus kanserlerinde en iyi sonuç için, doğru teşhis ve evreleme özellikle önemlidir çünkü sıklıkla ileri bir aşamaya ilerleyene kadar fark edilmez. Yemek borusu kanserinin erken teşhisi, sindirim sistemi bozukluklarına odaklanan bir gastroenterolog veya genel cerrah tarafından konulabilir. Semptomlardan herhangi birini yaşarsanız, özofagus kanseri hala tedavi edilebilirken mümkün olan en kısa sürede bir doktora başvurmanız çok önemlidir. Yemek borusu kanserinin teşhisinde kullanılan bazı tahliller mevcuttur.
Endoskopi : Bir doktorun özofagus kanserini kontrol etmek için yapacağı en sık test, özofagogastroduodenoskopi veya “endoskopi” olarak da bilinen ve biyopsi alınan bir işlemdir. Bu bir yumuşak bir tüp olan endoskopi cihazı yardımı ile yapılmaktadır. Bu işlem esnasında doktorunuz şüpheli yerlerden doku örnekleri toplar(biyopsi) ve inceleme için patolojiye gönderilir.
Endoskopik ultrason: Biyopsinizin bulguları kötü huylu bir tümöre işaret ediyorsa, endoskopik ultrasonografi (EUS) önerebilir. Bu işlem özofagus kanseri tespiti için en etkili görüntüleme tekniklerinden biridir. EUS prosedürü, yemek borunuzun içini görüntülemek endoskopi ve ultrason yöntemlerini birleştirmektedir.
PET: Kanserin yemek borusu dışında ilerleyip ilerlemediğini anlamak için doktorlar, pozitron emisyon tomografisi olarak da bilinen PET taraması yaparlar. PET taraması sırasında, vücudunuzun belirli bölgelerini daha iyi görmek için radyoaktif boya kullanılır, böylece doktor olası kötü huylu oluşumları tespit edip tedavi edebilir.
Bilgisayarlı tomografi: Kanser teşhisi konulduktan sonra bilgisayarlı tomografi taraması olarak da bilinen BT taraması sıklıkla yapılır. Tıp uzmanlarının bir tümörün yemek borusunun dışına ilerleyip ilerlemediğini veya yerel olarak ne kadar ilerlediğini belirlemesini sağlar.
Yemek borusu kanseri nasıl tedavi edilir?
Özefagus kanserinin tedavisine hastaya göre karar verilmektedir. Tedavi seçenekleri şunları içerir:
Radyoterapi: Kanser hücrelerini yok etmek için X ışınları ve gama ışınları gibi radyoaktif parçacıklar kullanılır.
Kemoterapi: Kanserle savaşan ilaçların kanserli hücrelere uygulanmasıdır.
Cerrahi: Yemek borusunun kanserli bölgesinin çıkartılarak kalan kısmın birleştirilmesidir.
Kombine Özefagus Kanser Tedavisi
Özofagus kanseri tedavisinde tek bir tedavi türü yerine radyasyon, kemoterapi veya cerrahi tedavilerin bir kombinasyonunu aldığınız kombine bir yaklaşım kullanır. Neoadjuvan tedavi, tümör boyutunu küçültmek ve nüks riskini azaltmak için ameliyattan önce kullanılan tedavilerin (genellikle radyasyon ve kemoterapi) bir kombinasyonudur. Tümörün oluştuğu yeriötesine yayılmış mikroskobik kanserler, aynı anda kemoterapi ve radyasyon tedavisi verilerek durdurulabilir. Ek olarak, araştırmalar, radyasyon ve kemoterapinin ameliyattan hem önce hem de sonra uygulanmasının hastaların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olduğunu göstermektedir. Özel durumunuz için en iyi tedavi planını oluştururken bir dizi değişken dikkate alınacaktır:
- Kanserin keşfedildiği andaki evresi
- Beslenme ve genel sağlık durumunuz
- Tümörün bulunduğu yer
- Kişisel tercihleriniz