Mini Gastrik By-Pass veya roux-en-Y gastrik bypass, bir kilo verme cerrahisidir. Karında küçük kesiler yapılır ve laparoskopik cerrahi sıklıkla kullanılır. Midenizin üst kısmı bu ameliyatta küçültülerek yumurta büyüklüğünde küçük bir keseye dönüştürülür. Cerrahınız bunu üst mide bölgesini stapler(bir çeşit otomatik kesme-dikme cihazı) yardımı ile keserek yapar. Gıda alımınız sınırlanır. İnce bağırsaklarınızın orta kısmı daha sonra cerrah tarafından hemen bu keseye bağlanır. Yemekler midenizin kalan kısmı ve ince bağırsağınızın üst kısmına ulaşmadığı için yemeklerden daha az faydalanırsınız. Bu işlem yediğiniz yemeklerden emdiğiniz yağ ve kalori miktarını azaltır.
Gastrik by-pass ameliyatı kimlere uygulanır?
Gastrik by-pass ameliyatı, şiddetli obezitenin tedavisinde kullanılır. Uzun vadeli başarı elde edemeyen diğer kilo verme yöntemlerini deneyen kişiler için tavsiye edilir. Vücut kitle indeksiniz (VKİ) 40’ın üzerindeyse gastrik bypass ameliyatı sizi için uygun olabilir. Ayrıca VKİ’niz 35-40 arasındaysa ve uyku apnesi, yüksek tansiyon, kalp hastalığı veya tip 2 diyabet gibi ek hastalıklarınız varsa da bu ameliyat önerilebilir. Gastrik bypass, bir kişinin 100 kiloya kadar kilo vermesine yardımcı olabilir. Ayrıca tip 2 diyabeti tedavi edebilir ve daha önce obezite ameliyatı olduysanız mide yanmasını ve reflüyü azaltabilir. Bu ameliyat yüksek tansiyon, uyku apnesi ve belirli kalp problemleri açısından riskinizi azaltabilir.
Gastrik by-pass ameliyatının riskleri nelerdir?
Bütün ameliyatlarda olduğu gibi tüp mide ameliyatında da kanama, enfeksiyon ve bacakta kan pıhtılaşması gibi komplikasyonlar görülebilir. Bunlara ek olarak, solunum sıkıntısı veya genel anesteziye bağlı diğer etkiler görülebilir. Ek hastalıklarınıza bağlı ek riskler olabileceğinden ötürü, işlemden önce endişelerinizi ve sağlık durumunuzu doktorunuzla paylaştığınızdan mutlaka emin olmalısınız. İnce bağırsak veya kalan mideden kaçak veya kanama gelişebilir.
Ortaya çıkabilecek uzun vadeli sorunlar:
- Yeterli kilo kaybı olmaması
- Yüksek kalorili yiyecek alımı ve egzersiz yapmamaya bağlı olarak tekrar kilo alımı
- Vitamin yetmezliği
- Kalsiyum ve demir eksikliği, demir eksikliğine bağlı anemi (kansızlık)
- Protein yetmezliği
- Dumping sendromu: Midenin hızlı boşalımına bağlı yemek sonrası baş dönmesi, bulantı, kusma, çarpıntıya neden olabilen bir sendrom
- Bağırsağın mideyle birleştiği noktalarda darlık (stenoz veya striktür)
- İnce bağırsakların sıkışabileceği iç fıtık
- Ek ameliyat ihtiyacı
Gastrik bypass ameliyatı için hazırlıklar nelerdir?
Gastrik by-pass ameliyatının sizin için uygun bir seçenek olduğuna hekiminizle birlikte karar vermeniz gerekmektedir. Yoğun alkol kullanımı kullananlar veya yaşam tarzında uzun vadeli bir değişiklik yapamayanlar için bu ameliyat önerilmez. Ameliyat öncesinde de kilo kaybı için diyetisyen desteği almanız gerekebilir. Bu destek karaciğerinizi küçültecek ve ameliyatı daha güvenli hale getirecektir. Muayeneler, kan testleri, endoskopi ve ek tetkikler yapılması gerekebilir. Sigara ameliyattan önce bırakılmalıdır. Ameliyatınızdan önceki günlerde aspirin ve diğer kan sulandırıcı ilaçları almayı bırakmalısınız, lüzum halinde kan sulandırıcı iğne reçete edilebilir. Ameliyattan önceki gece saat 12’den sonra herhangi bir yiyecek ve sıvı tüketilmemelidir.
Gastrik by-pass nasıl yapılır
İşleminiz için genel anestezi kullanılacaktır. Bunun bir sonucu olarak ameliyat boyunca uyuyacaksınız. Ameliyat laparoskopik olarak yapılacaktır. Karnınzın üst kısmında küçük kesiler açılacak ve ameliyat buradan yapılacaktır. Cerrah daha sonra bir kamera ve küçük cerrahi aletler yerleştirmek için bu kesileri kullanacaktır. Midenizin üst kısmı stapler kullanılarak küçük bir kese olarak bırakılacaktır. İnce bağırsağınızın orta kısmı ise stapler kullanılarak iki uçlu bir tüpe ayrılır. İnce bağırsağın alt tarafı mide poşuna kadar getirilir ve burada küçük bir bağlantı (anastomoz) oluşturulur. İnce bağırsağın karaciğerden gelen diğer ucu daha sonra yine ince bağırsağın başka bir bölümüyle birleştirilir. Ardından, cerrahınız kaçak olup olmadığını kontrol etmek için endoskopi veya özel bir boya kullanabilir.
Gastrik bypass sonrasında ne olur?
İşlemden sonra hastanede bir veya iki gün geçirebilirsiniz. Pansuman, ağrı kesicileri nasıl kullanacağınız ve ne zaman egzersiz yapmaya başlayabileceğiniz anlatılacaktır. İlk bir veya iki hafta boyunca, beslenmeniz sadece berrak sıvılardan oluşacaktır. Diğer haftalardaki beslenme programı verilecektir. Sıvı gıdaların ardından püre haline getirilmiş gıdalar, yumuşak gıdalar ve son olarak katı yemekler başlanacaktır. Öğünleriniz oldukça küçük olmalıdır. Yavaş yenilmeli ve her lokma iyice çiğnenmelidir. Normal yemeğe hızlı geçiş yapılması kusma ve şişkinliğe sebep olabilir. Diyetisyeniniz sizin için uygun olan gıdaları belirleyecektir. Mideniz iyileştikten sonra da yeme alışkanlıklarının değiştirilmesi gerekmektedir. İştahınız az olacağından ötürü küçük öğünler tüketmelisiniz. İyileşme aşamasında ihtiyacınız olan tüm besinleri ve vitaminleri almanız çok önemlidir, çünkü ilk dönemde kilo kaybınız hızlı bir şekilde gerçekleşebilir. Vücudunuzun artık tek başına yeterince ememeyeceği vitamin ve mineraller için ek takviyeler reçete edilecektir. Ameliyat yeterli vitamin ve mineral alımını zorlaştırabilir. Bunun nedeni, daha az yiyecek tüketilmesi ve besinlerin daha az emilmesidir. Ayrıca günlük olarak multivitamin, kalsiyum ve D vitamini takviyesi almanız gerekebilir. Demir veya B-12 vitamini gibi daha fazla vitamin ve minerale ihtiyacınız olabilir. Bu mineral ve vitaminlerin takviyesi ile ilgili öneriler yapılacaktır. Uygun miktarda vitamin ve mineral aldığınızdan emin olmak için hayatınızın geri kalanında en az altı ayda bir kan kontrolü yapılmalıdır. Kilo verirken saçlarda incelme, cilt kuruluğu, ruh hali değişiklikleri, halsizlik ve yorgunluk yaşayabilirsiniz. Kilonuz dengelendikten sonra bu sorunlar genellikle ortadan kalkmaktadır. Ameliyattan bir yıl sonra kilo verme duracaktır. O sebepten ötürü ilk yıl, tekrar kilo almanızı engelleyecek sağlıklı beslenme ve egzersiz rutinleri oluşturmak için kullanılmalıdır. Ameliyat sonrası kontrol randevularına ek olarak, diyetisyen desteğine de başlamanız gerekmektedir.