Mide Kanseri

Ana Sayfa / Mide Kanseri
Mide Kanseri

Midenin kötü huylu tümörü olan mide kanserinin görülme oranı son yıllarda önemli ölçüde azalmasına rağmen, dünya çapında en yaygın kanserlerden biri olmaya devam etmektedir. Midenin en içteki tabakası olan mukozadan başlayan adenokarsinom en sık görülen tiptir. Diğer mide kanseri nispeten nadirdirler ve midenin orta veya dış tabakasında başlamaktadırlar.

Mide kanseri için risk faktörleri nelerdir?

Mide kanseri gelişimi için başta beslenme ve yaşam tarzı olmak üzere çok sayıda risk faktörü vardır. İşlenmiş et ürünleri ağırlıklı bir diyet, tütsülenmiş veya tuzlu yemekler ve sebze alımının az olması, alkol ve sigara tüketmek gibi faktörleri mide kanseri geliştirme riskinizi artırır. Midede enfeksiyona yol açan Helicobacter pylori mikrobu da kanser gelişimine yardımcı olur. Midenin bazı iyi huylu hastalıkları, örneğin ülserler veya mukoza kalınlaşmaları kanserden önce ortaya çıkabilir. Son olarak bazı genetik hastalıklar bir kişinin mide kanseri geliştirme riskini artırabilir. Bununla birlikte, bir risk faktörünün bulunmadığı durumlar vardır ve mide kanseri, bunlardan herhangi biri olmasa bile yine de ortaya çıkabilir.

Mide kanserinin belirtileri nelerdir?

Mide kanserinin erken evrelerinde herhangi bir belirti görülmeyebilir. Erken tokluk (doluluk hissi), karında şişlik ve yorgunluk gibi birçok mide kanseri semptomu vardır ve daha az tehlikeli olan diğer hastalıkların semptomlarına benzemektedir. Bununla birlikte, bazı belirtiler daha çok mide kanserinin göstergesidir. Aşağıdaki belirtilerden herhangi biri iki haftadan uzun süre devam ettiği durumda bir genel cerraha veya gastroenteroloğa başvurmanız gerekmektedir:

  • Açıklanamayan ve istemsiz kilo kaybı
  • Midede şişlik hissi
  • Mide bulantısı ve ishal
  • İştahta azalma
  • Kanlı kusma
  • Siyah renk dışkılama
  • Yutma güçlüğü veya yutarken ağrı olması

Mide kanseri teşhisi nasıl konulur?

Muayene esnasında sağlığınızla ilgili sorular sorulacak, tam bir fizik muayene yapılacak ve kan ve dışkı örnekleri istenecektir. Bunlar birçok önemli bilgiyi sağlayacak ve klinik kararı yönlendirecektir. Aşağıdaki tetkikler de istenebilir:

  • Endoskopi ve Endoskopik Biyopsi
  • Bilgisayarlı Tomografi
  • Manyetik Rezonans (MR) görüntüleme
  • PET
  • Endoskopik ultrasonografi

Özellikle mide ve ince bağırsağın iç tabakasını etkileyen hastalıklar için en güvenilir ve doğru test endoskopidir. Gelişmiş endoskopik yöntemler sayesinde mide kanserinin erken teşhisi, bu kanserin tedavisini kolaylaştırmaktadır. Endoskop adı verilen ince, ışıklı bir tüpün ucunda küçük bir kamera bulunur. Yemek borunuz, mideniz, gırtlağınız ve ince bağırsağınızın bir kısmı doktorunuz tarafından ekranda görülebilir.  Endoskopik ultrasonografide ise sindirim sisteminiz hakkında kapsamlı resimler ve bilgiler sağlamak için ses dalgaları veya ultrason üreten bir görüntüleme probu ile birlikte bir endoskopi cihazı kullanılır. Midenin iç tabakasının ötesinde orta ve dış tabakaları gözlemlemek için son derece faydalıdır. Doktorunuz bu testi kullanarak tümörün yayılıp yayılmadığını ve derinliğini belirleyebilir. Tedavide tümörü çıkarmak için ameliyat yapılabilir. Ameliyatın şekli, tümörün evresi ve konumuna bağlı olup bu durumlara göre ameliyat öncesi veya sonrasında alacağınız tedavi değişebilir. Tümörünüzün durumuna göre midenizin tamamı veya sadece kötü huylu kısmını alınabilir.