Mide balonu nedir?
Mide balonu dayanıklı silikon bir balondur. Mide hacmini küçültmek ve tokluk hissini artırmak için midenize yerleştirilebilir. Bir endoskop yardımı ile sönmüş balonu ağızdan mideye yerleştirilir. Balon serum ile (tuzlu su) ile doldurularak yiyecek ve içecek için daha az yer bırakılmaktadır. Amaç, daha küçük öğünler yedikten sonra daha çabuk doymanızı sağlamak ve daha uzun süre tok kalmanızı sağlayarak daha az sıklıkta yemek yemenizi sağlamaktır.
Mide balonundan kimler yararlanabilir?
Mide balonu özellikle aşağıdaki hastalarda etkili bir kilo yöntemi olabilmektedir;
- 30 ile 40 arasında bir vücut kitle indeksine (VKİ) sahip olanlarda
- Diyetlere, yaşam tarzı değişikliklerine ve ilaçlara rağmen kilo vermede başarılı olamayanlarda
- Ameliyat olmak istemeyen veya olamayan hastalarda
- Eklem protezi gibi planlı ameliyatlardan önce kilo vermeye yardımcı olması amacı ile
Mide balonu nasıl yerleştirilir?
Endoskop yardımı ile mide balonu yerleştirilme işlemi, tamamlanması 15 ila 20 dakika süren bir tedavidir. Balonu mideye yerleştirmek için esnek, küçük, kamera benzeri ışıklı bir ekipman olan bir endoskop kullanılır. İşlem öncesi rahatlatmak ve uyutmak amacı ile sakinleştirici ilaç verilir. Sakinleştirici sonrasında ağızdan endoskop yardımı ile mide balonu yerleştirilir.
İyileşme süreci
Sakinleştiricinin etkisi geçer geçmez eve gidilebilir. Araba sürülmemesi gerekmektedir, bu sebepten refakatçi ile başvurulması gereklidir.
İşlemden sonra duş almak, yüzmek ve uçakla seyahat etmek dahil olmak üzere tüm normal aktivitelerinize sınırlama olmadan devam edebilirsiniz.
Mide Balonlarının Yan Etkileri ve Komplikasyonları
Balon midenize yerleştirildikten sonra birkaç gün biraz mide bulantısı, kusma veya mide ağrısı hissedebilirsiniz. Tipik olarak üç ila beş gün içinde kaybolan bu belirtiler, doktorunuz tarafından reçete edilen ilaçlar ile tedavi edilecektir. Balon takıldıktan sonra eğer reflünüz varsa semptomları kötüleşebilir, ancak bir proton pompası inhibitörü veya başka bir antasit (PPI) alarak hafifletilebilirler. Yaklaşık bir hafta sonra mide balonu takılan kişilerin büyük çoğunluğu balonu hissetmemektedir.
Mide balonunun bazı yan etkileri mevcuttur:
- Midede balonun kendi kendine sönmesi, balonun midenin devamına ilerlemesine ve bağırsakları tıkamasına neden olabilir.
- Yemek borusu veya mide gelişebilir.
- Balon bazen aşırı şişebilir ve erken çıkartılması gerekebilir.
İşlemden sonra ne olacak?
Mide balonu takıldıktan sonraki ilk iki hafta sıvı gıdalar ile besleneceksiniz ve ardından yavaş yavaş katı gıdaları yemeye başlayacaksınız. Diyet kısıtlamaları size anlatılacaktır.
Özellikle mide balonunu kullandığınız ilk üç ila dört ay, hızlı kilo kaybı yaşama ihtimalinizin en yüksek olduğu dönemlerdir. Altı ayın sonunda genellikle vücut ağırlığının yaklaşık %10’u kaybedilmektedir.
Mide balonunun en önemli bileşeni, kapsamlı bir diyet programıdır. Uzun vadede sağlıklı beslenme ve egzersiz rutinlerini sürdürmenize yardımcı olmak ve balon çıkarıldıktan sonra kilo almaktan kaçınmanıza yardımcı olmak için diyetisyen desteği çok önemli bir rol oynamaktadır.
Mide balonu nasıl çıkarılır?
Mide balonunun planlanan midede kalma süresi 6 aydır. Tedavi planınız bittikten balon çıkartılabilir. Yaklaşık 20 dakika süren ve balonun yerleştirilmesine benzer şekilde yapılan hızlı bir işlemdir.
Mide balonu çıkartılma işlemleri:
- Sakinleştirici yapılır
- Ağızdan midenize endoskopi cihazı yerleştirilir
- Balon delinir ve serum endoskop yardımı ile boşaltılır
- Endoskopi cihazı yardımı ile sönmüş balon çıkartılır.