Kolonoskopi

Ana Sayfa / Kolonoskopi
Kolonoskopi

Kolonoskopi, doktorunuzun kolonunuzun (kalın bağırsak) içinin tamamını incelemesini sağlayan bir tekniktir. Ameliyat sırasında uzun, esnek bir tüp olan “kolonoskop” kullanılır. Tüpün bir ucunda ışık ve küçük bir kamera bulunmaktadır. Makattan girerek kalın bağırsağınıza doğru ilerler. Tüpün, doktorunuzun kolonunuzda neler olup bittiğini gözlemlemesini sağlamanın yanı sıra başka kullanımları da vardır:

  • Kolonunuzun iç yüzeyini temizlemek için irigasyon(su ile yıkama) kullanılması
  • Herhangi bir sıvı dışkıyı çıkarmak için bir emme aleti kullanılması
  • Bağırsaklarınızın içine bakmayı kolaylaştırmak için hava ile şişirilmesi 
  • Bağırsaklarınızın içinde cerrahi aletlerle çalışılması

Doktorunuz kolonoskopi sırasında doku veya polipleri (anormal büyümeler) daha ayrıntılı incelenmek üzere çıkarabilir.

Kolonoskopi neden gerekli olabilir?

Kalın bağırsağınızdaki problemler kolonoskopi yardımı ile kontrol edilebilir. Herhangi bir erken kanser belirtisi, bağırsak iltihabı, ülserler ve kanama bunlara örnek olarak verilebilir.

Kanser tespiti

Kolonoskopi ile kolon ve rektum kanseri taramaları da yaygındır. Taramada, hastalığın herhangi bir belirtisini göstermeyen kişilerde de kanser bulunabilir. Kanser tedavisinden sonra da kolonoskopi ile kolon incelenebilir.

Kolonoskopi için nasıl hazırlanmalıyım?

Kolonoskopi ile ilgili tüm sorularınız yanıtlanacak ve işlem net bir şekilde açıklanacaktır. Testten önce bir onam formu imzalamanız istenecektir. Lütfen formu dikkatlice okuyun ve herhangi bir sorunuz varsa bunu bildirin.

İşlem öncesi perhiz

İşlemden önce belirli bir süre perhiz yapmalısınız. Bu genellikle, kolonoskopiden birkaç saat öncesine kadar izin verilen laksatif ve sıvıyla kısıtlı bir diyet veya gece yarısından sonra yiyecek veya içecek almamayı gerektirir. Tedaviden bir veya iki gün önce belirli bir diyete uymanız için size ek tavsiyeler verilebilir.

Bağırsak hazırlığı

Bağırsaklarınızı kolonoskopi için nasıl hazırlayacağınız konusunda talimat verilecektir. Makat yolu ile almanız için lavman önerilecektir. Buna ek olarak bağırsak temizliğine yardımcı olan özel bir sıvı tüketmeniz gerekmektedir.

Reçeteli İlaçlar ve İşlem Sonrası Kullanılacak İlaçlar

Ameliyattan önce, kan sulandırıcı ilaçlar, aspirin, ibuprofen veya kanın pıhtılaşmasını azaltan(kan sulandırıcı) diğer ilaçları kullanmayı bırakmanız gerekebilir. İşlemden önce, kalp kapak rahatsızlığınız varsa önlem amaçlı antibiyotik verilebilir.

İşlemden önce sakinleştirici yapılmaktadır. İşlem sonrası evinize gidebilirsiniz ancak size eşlik edecek bir refakatçi gerekmektedir. Sakinleştirici alacağınız için araba sürmemeniz gerekmektedir.

Kolonoskopiden sonra ne olur?

İşlemden sonra izlenmek üzere uyanma odasına götürüleceksiniz. Size verilen sakinleştiriciye bağlı olarak uyanma süreniz değişecektir. Solunumunuz, kan basıncınız ve nabzınız dengelendikten ve uyanık ve bilinciniz yerinde olduktan sonra hastane odanıza nakledileceksiniz. Ya da taburcu olduktan sonra doğrudan evinize gönderilebilirsiniz. İşlemden sonra, genellikle kaldırabileceğiniz her şeyi yiyebilirsiniz. Önerilen ise  hafif, yumuşak gıdalarla başlamaktır. Ameliyattan sonra gaz çıkartmak ve gaz sancıları çekmek yaygındır. Bu ağrı hareket ederek ve yürüyerek azaltılabilir. Alkol tüketmeden önce en az 24 saat beklemelisiniz. Ameliyata hazırlanırken kaybettiğiniz suyu yerine koymak için daha fazla sıvı tüketmeniz teşvik edilebilir.

Aşağıdakilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız, mutlaka hekiminize bildirmeniz gerekmektedir:

  • Soğuk algınlığı veya ateş
  • Sık sık kanlı dışkı çıkarma
  • Karın ağrısı veya şişmesi
  • Karında ciddi hassasiyet
  • Gaz ve dışkı çıkartamamak