En az görülen gastrointestinal kanser türlerinden biri ince bağırsak kanseridir. Karsinoid tümörler, adenokarsinomlar, sarkomlar ve lenfomalar bu farklı türleridir. Teşhis için sıklıkla çok sayıda tetkike ihtiyaç duyulur. Kanser türü, evresi ve tümörün ince bağırsağınızda ilk ortaya çıktığı yer, gidişatı etkilemektedir. İnce bağırsaklar kalın bağırsağı mideye bağlar. İnce bağırsağınız üç bölüme ayrılmıştır: Bağırsaklarınızın midenizin devamındaki ilk kısmına duodenum denir. Jejunum, duodenum sonrası ince bağırsağınızın ilk kısımlarıdır. İnce bağırsağınızın en uzun ve son bölümü ileum olarak adlandırılır. Çoğu ince bağırsak kanseri, ileum veya duodenumda gelişir.
İnce bağırsak kanserinin semptomları nelerdir?
Tümörün türü ve konumu, ince bağırsak kanseri semptomlarını etkiler. Tümörler bazen bulgu vermeyebilir, yani semptom üretmezler.
Bazı belirtiler şunlar olabilir:
- Karın ağrısı
- Ele gelen kitle olması
- İshal, kusma ve mide bulantısı.
- İstemsiz kilo kaybı
- Anemi
- Sarılık
- Siyah renkli dışkılama
- Özellikle kollarınızda ve gövdenizin üst kısmında renk değişiklikleri
İnce bağırsak kanserinin tedavisi nedir?
Sahip olduğunuz kanserin türü, evresi, tümörün yeri ve hatta tümörün içindeki hücrelerin özellikleri aldığınız tedaviyi etkiler.
Cerrahi tedavi: Cerrahi tedavide ince bağırsağın tümörlü kısmı çıkarılıp(rezeksiyon) geriye kalan kısımlar birleştirilecektir(anastomoz). Bu işlem kapalı(laparoskopik) veya açık ameliyatla yapılabilmektedir. Etkilenen diğer organlar da ameliyattaki karara göre çıkartılabilir.