Hemoroid nedir?
Makatınızın içindeki ve çevresindeki kan damarlarının rahatsız edici seviyede şişmesine hemoroid(basur) adı verilir. Bu bölgenin damarlarında fazla basınç olduğunda hemoroid görülmektedir. Hemoroid hem erkek hem kadınları etkilemektedir. 50 yaş ve üzeri nüfusun %50’sinde hemoroid görülmektedir. Hemoroid, hamile ve lohusalarda sık görülen bir sorundur. Pelvik bölgedeki kan damarları, gebeliğin yarattığı baskı nedeniyle ek bir gerilime maruz kalır. Doğum yaparken bebeği dışarı itmek için ıkınmak bu kan damarlarına ek baskı uygular.
Hemoroid için risk faktörleri nelerdir?
- Tuvalette çok fazla oturmak
- Ağır egzersizler
- Ailede hemoroid öyküsü
- Kronik ishal veya kabızlık
- 45-65 yaş arası olmak
Hemoroidin belirtileri nelerdir?
Semptomlar kişiden kişiye farklılık gösterebilir. En tipik semptomlar şunlardır:
- Dışkıda, tuvalet kağıdında veya klozette parlak kırmızı kan görmek
- Makatta ağrı ve baskı hissi
- Makat etrafında sert bir şişlik
- Kaşıntı
Hemoroid belirtileri diğer hastalıkların belirtilerini taklit edebileceğinden, detaylı bir öykü ve muayene gerekmektedir.
Hemoroidlerin tanısı
Dışkıda kan, kolorektal kanserler gibi diğer gastrointestinal problemlerin de bir belirtisi olabilir. Kapsamlı bir muayene için doktorunuzu ziyaret etmeniz çok önemlidir.
Doktorunuz sizde hemoroid olup olmadığını belirlemek için aşağıdakiler gibi bir dizi test yapabilir:
Fizik mauyene: Bu, rektumunuzu ve anüsünüzü genişlemiş kan damarları gibi hemoroid belirtileri açısından incelemek için yapılır.
Rektal tuşe: Makat bölgesi parmakla muayene edilir.
Anoskopi: Makata boş bir tüp yerleştirilerek iç hemoroidler incelenir.
Sigmoidoskopi: Bu muayene, kalın bağırsağınızın son bölümüne bakar. Makattan kısa, esnek, ışıklı bir tüp olan bir sigmoidoskop bağırsağınıza yerleştirilir. Bu tüp, hava yardımı ile bağırsağınızın şişmesine neden olur ve içeriyi görmeyi kolaylaştırır. Gerekirse doku örneği (biyopsi) alınabilir.
Kolonoskopi: Bu muayene sırasında kalın bağırsağınızın tümü incelenir. Herhangi bir tümör, kızarıklık, yara (ülser) veya kanamanın bulunmasında yardımcı olabilir. Uzun, esnek, ışıklı bir tüp olan bir kolonoskop makata yerleştirilir ve kolona doğru ilerletilir. Doktorunuz bu tüpü kullanarak kalın bağırsağınızın iç yüzeyini inceleyebilir ve incelemek için bir doku örneği (biyopsi) alabilir. Ek olarak, keşfedilen bazı sorunları halledebilir.
Hemoroidler için bazen ameliyat gerekmektedir. İç ve dış hemoroidler farklı ameliyatlarla alınabilir veya küçültülebilir. Bu işlemler:
Lastik bant yöntemi: Hemoroide kan akışını durdurmak için, rektumunuzun içindeki hemoroidin tabanına bir lastik bant sarılır. Birkaç gün içinde hemoroid azalır ve kaybolur.
Skleroterapi: Hemoroidi azaltmak için, kan damarının etrafına kimyasal bir sıvı enjekte edilir.
Lazer hemoroidopeksi: Hemoroidal dokuyu besleyen damarlar, kızılötesi lazer ışını yayan özel bir ekipman kullanılarak yakılır.
Hemoroidopeksi hem de hemoroidektomi: Bu işlemlerle hemoroid pakeleri alınarak hemoroid kalıcı olarak giderilecektir.