Tüp mide(sleeve gastrektomi) ameliyatı bir obezite ameliyatıdır. Kilo vermeye neden olan tüp mide ameliyatından sonra gıda alımınız kısıtlanır. Bu ameliyat ile 20-40 kilogram arası kilo kaybı mümkündür. Bu ameliyatlar laparoskopik(karından açılan küçük deliklerle yapılan ameliyat) olarak yapılır ve üst karın bölgesinde sadece birkaç küçük kesi yapılır. Midenin sol tarafının büyük bir kısmı çıkarılır. Midenin geri kalanı daha sonra küçük bir tüp olarak kalır. Ameliyattan önce olduğu gibi, yemekler mideden ince bağırsağa geçerler. İnce bağırsak değiştirilmez veya ameliyat edilmez.
Tüp mide ameliyatı kimlere uygulanır?
Şiddetli obezite tüp mide ameliyatı ile tedavi edilir. Uzun süreli başarı elde edemeyen alternatif kilo verme tekniklerini deneyenler için uygundur. Vücut kitle indeksiniz (VKİ) 40 veya üzerindeyse ve aşırı kiloluysanız, tüp mide ameliyatı için uygun olabilirsiniz. VKİ’niz 35-40 arasındaysa ve uyku apnesi, yüksek tansiyon, kalp hastalığı veya tip 2 diyabet gibi bir hastalığınız varsa da bu ameliyat önerilebilir.
Ameliyatın riskleri nelerdir?
Bütün ameliyatlarda olduğu gibi tüp mide ameliyatında da kanama, enfeksiyon ve bacakta kan pıhtılaşması gibi komplikasyonlar görülebilir. Bunlara ek olarak, solunum sıkıntısı veya genel anesteziye bağlı diğer etkiler görülebilir.
Ek olarak, zamanla beslenmeyle alakalı bazı sorunlar yaşayabilirsiniz. Tüp midenizde darlık oluşabilir. Ameliyattan sonra bazı hastalarda ciddi reflü veya mide yanması görülebilir. Daha önce reflünüz varsa tüp mide bu durumu şiddetlendirebilir. Böyle durumlarda doktorunuz size ikinci bir ameliyatla gastrik by-pass’ı önerebilir. Bu ameliyat yardımıyla reflü ve mide yanması durdurulabilir.
Ek hastalıklarınıza bağlı ek riskler olabileceğinden ötürü, işlemden önce endişelerinizi ve sağlık durumunuzu doktorunuzla paylaştığınızdan mutlaka emin olmalısınız.
Tüp mide ameliyatının hazırlıkları nelerdir?
Tüp mide ameliyatının sizin için uygun bir seçenek olup olmadığı hekiminizle konuşulmalıdır. Yoğun alkol kullananlar ve yaşam tarzında uzun vadeli bir değişiklik yapamayanlar için bu ameliyat önerilmemektedir.
Ameliyat öncesinde de kilo kaybı için diyetisyen desteği almanız gerekebilir. Bu destek karaciğerinizi küçültecek ve ameliyatı daha güvenli hale getirecektir. Muayeneler, kan testleri, endoskopi ve ek tetkikler yapılması gerekebilir.
Sigara ameliyattan önce bırakılmalıdır. Ameliyatınızdan önceki günlerde aspirin ve diğer kan sulandırıcı ilaçları almayı bırakmalısınız, lüzum halinde kan sulandırıcı iğne reçete edilebilir. Ameliyattan önceki gece saat 12’den sonra herhangi bir yiyecek ve sıvı tüketilmemelidir.
Tüp mide ameliyatında neler olur?
İşleminiz için genel anestezi kullanılacaktır. Bunun bir sonucu olarak ameliyat boyunca uyuyacaksınız. Ameliyat laparoskopik olarak yapılacaktır. Karnınzın üst kısmında küçük kesiler açılacak ve ameliyat buradan yapılacaktır. Cerrah daha sonra bir kamera ve küçük cerrahi aletler yerleştirmek için bu kesileri kullanacaktır.
Daha sonra anestezi uzmanı tarafından ağzınızdan midenize bir buji(ölçüm tüpü) yerleştirilecektir. Mideniz daha sonra cerrahınız tarafından kesici bir cihaz (stapler=zımbalama cihazı) kullanılarak bölünecek ve geriye daha küçük olan tüp mide kalacaktır. Midenizin ayrılan kısmı daha sonra karından çıkarılır. Bundan sonra, cerrahınız herhangi bir kaçak olup olmadığını kontrol etmek için endoskopi veya özel bir boya kullanabilir.
Tüp mide ameliyatından sonra ne olur?
Genellikle ameliyattan sonraki iki gün içerisinde taburculuk yapılır. İlk bir veya iki hafta boyunca, beslenmeniz sadece berrak sıvılardan oluşacaktır. Diğer haftalardaki beslenme programı verilecektir. Sıvı gıdaların ardından püre haline getirilmiş gıdalar, yumuşak gıdalar ve son olarak katı yemekler başlanacaktır. Öğünleriniz oldukça küçük olmalıdır. Yavaş yenilmeli ve her lokma iyice çiğnenmelidir. Normal yemeğe hızlı geçiş yapılması kusma ve şişkinliğe sebep olabilir. Diyetisyeniniz sizin için uygun olan gıdaları belirleyecektir. Mideniz iyileştikten sonra da yeme alışkanlıklarının değiştirilmesi gerekmektedir. İştahınız az olacağından ötürü küçük öğünler tüketmelisiniz. Ameliyat yeterli vitamin ve mineral alımını zorlaştırabilir. Bunun nedeni, daha az yiyecek tüketilmesi ve daha az besin alınmasıdır. Ayrıca günlük olarak multivitamin, kalsiyum ve D vitamini takviyesi almanız gerekebilir. Demir veya B-12 vitamini gibi daha fazla vitamin ve minerale ihtiyacınız olabilir. Bu mineral ve vitaminlerin takviyesi ile ilgili öneriler yapılacaktır. Ameliyattan sonraki ilk yılda, birkaç ayda bir kan testi yapılması gerekmektedir. Bu testlerde vitaminler,mineraller ve kan hücrelerinin durumu incelenecektir. Sık sık mide yanması yaşayabileceğinizden ötürü mide asidini düşürmek için ilaç tedavisine (antiasit) ihtiyacınız olabilir.