Her sekiz kadından biri hayatları boyunca meme kanseri teşhisi almaktadır. Bu nedenle 40 yaşın üzerindeki kadınlar ve belirli meme kanseri risk faktörlerine sahip genç kadınlar her yıl mamografi ile taranmalıdır. Birçok farklı meme kanseri uyarı bulgusu ve semptomu bulunmaktadır. Meme, meme ucu veya koltuk altınızda herhangi bir değişiklik fark ederseniz bir an önce bir sağlık profesyoneline başvurmalısınız.
Meme kanseri için risk faktörleri nelerdir?
Meme kanseri, göğsünüzdeki anormal hücreler bölünüp çoğaldığında gelişmektedir. Bu süreci başlatan noktalar halen bilim için merak konusu oluşturmaktadır.Bununla birlikte, araştırmalar, meme kanseri geliştirme şansınızı artırabilecek çeşitli risk faktörlerinin olduğunu göstermektedir. Bunlar:
Yaş: 55 yaş ve üstü meme kanseri riski artmaktadır.
Cinsiyet: Kadınların meme kanseri geliştirme olasılığı erkeklerden çok daha fazladır.
Aile öyküsü ve genetik: Anne babanız, kardeşleriniz, çocuklarınız veya meme kanseri teşhisi konan diğer yakın akrabalarınız varsa, hayatınızın bir noktasında hastalığa yakalanma olasılığınız daha yüksektir. Meme kanserlerinin yaklaşık %5 ila %10’u, ebeveynlerden çocuklara geçen ve genetik testlerle keşfedilebilen bazı özel anormal genlerden kaynaklanmaktadır.
Meme kanserinin belirtileri nelerdir?
Herkesin meme kanseri semptomları farklıdır. Meme kanseri için alarm semptomları şunları içermektedir:
- Memenizin boyutunda, şeklinde veya yapısında bir değişiklik.
- Hissedilen bir yumru veya kitle.
- Adet döngünüzün tamamı boyunca göğsünüzde veya koltuk altınızda veya çevresinde devam eden bir yumru veya kalınlaşma.
- Göğüs veya meme başı derinizin dokusunda veya görünümünde bir değişiklik (çukurlaşma, çekinti, döküntü veya iltihaplanma).
- Meme veya meme uçlarınızın cildinde kızarıklık
- Her iki memede de farklı görünen herhangi bir bölge.
- Cilt altında sert bir bölge
- Meme ucunuzdan berrak veya kan renginde bir akıntı.
Meme kanserinin tanısı ve tedavisi
Cerrahi, kemoterapi, radyasyon tedavisi, hormon tedavisi, immünoterapi ve hedefe yönelik ilaç tedavisi mevcut meme kanseri tedavilerinden sadece birkaçını oluşturmaktadır. Tümörün konumu ve boyutu, laboratuvar testlerinizin sonuçları ve kanserin vücudunuzun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığı, sizin için en iyi tedaviyi belirleyecek değişkenlerdir. Tedavi planınız, kişisel ihtiyaçlarınızı karşılamak için özelleştirilecektir. Farklı tedavi protokollerinin birlikte kullanılması da oldukça yaygındır.
Tetkikler
Öncelikle bir meme muayenesi yapılacak, tıbbi geçmişiniz ve aile öykünüz ile ilgili bazı sorular sorulacaktır. Buna ek olarak meme anormalliklerini kontrol etmek için bazı tetkikler yapılacaktır. Bu testler şunları içerebilir:
Mamografi Bu özel röntgen, memenizdeki değişiklikleri veya anormal büyümeleri tespit edebilir. Mamografi, meme kanserini önlemede de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Ultrasonografi. Bu tetkik, göğsünüzün içindeki dokuların görüntüsünü almak için ses dalgalarını kullanır. Göğüsteki kitleleri veya anormalliklerini teşhis etmeye yardımcı olmak için kullanılır.
Pozitron emisyon tomografisi (PET) taraması: Bir PET taraması, özel bir sıvı kullanarak vücudunuzda tümörün yayılmış olabileceği noktaları göstermektedir. Doktorunuz bu testi damarlarınıza özel bir ilaç (kontrast madde) ederek gerçekleştirir.
Manyetik Rezonans (MR) görüntüleme: Memenin iç yapısının ayrıntılı bir şeklini oluşturmaktadır.
Görüntüleme testlerinizde şüpheli herhangi bir şey fark edilirse meme dokusu biyopsisi istenebilir. Numune inceleme için bir patoloji laboratuvarına gönderilecektir.
Meme Kanseri Ameliyatı
Meme kanseri ameliyatı sırasında tümörü çevreleyen sağlıklı doku bölgesi ve memenizin hastalıklı bölümü çıkarılır. Durumunuza bağlı olarak, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç ameliyat şekli vardır:
Meme Koruyucu Cerrahi: Genellikle kısmi mastektomi veya lumpektomi olarak da bilinen meme koruyucu cerrahi, tümörün etrafındaki sağlıklı doku ile birlikte yeterli sınır oluşturularak çıkartılmasıdır. Çoğu zaman memedeki veya koltukaltınızdaki birkaç lenf nodu da analiz için çıkarılır. Meme koruyucu cerrahiyi takip eden haftalarda genellikle radyoterapi uygulanabilir.
Mastektomi. Diğer bir seçenek ise tüm memenizin alınmasıdır. Doktorlar bazen areolanızı ve meme ucunuzu korumak için meme ucu koruyucu mastektomi yapabilir ve eş zamanlı olarak veya daha sonra meme cildinizin altına silikon implant yerleştirebilir.
Sentinel lenf nodu biyopsisi: Sentinel lenf nodu biyopsisi, meme kanseri erken teşhis edildiğinde genellikle lenf nodlarına sıçrama olmadığından, kanserden etkilenmeyen önemli sayıda lenf düğümlerinin gereksiz yere çıkarılmasını önlemek için kullanılan özel bir yöntemdir. Doktorlar, sentinel lenf düğümünü bulmak için kanserin yayılacağı ilk lenf düğümünü izleyen bir boya enjekte eder. Diğer lenf bezlerinde kanser diğer düğümlerin çıkartılmasına gerek olmayabilir. Bu lenf düğümü kötü huylu tümör içeriyorsa, ek lenf düğümlerinin çıkarılması gerekebilir. Sıklıkla birden fazla nöbetçi düğüm bulunur, ancak ne kadar az lenf düğümü çıkarılırsa kolda şişme(lenfödem) riski o kadar azalır. Meme koruyucu cerrahi veya mastektomide genellikle eş zamanlı olarak sentinel lenf nodu biyopsisi de yapılmaktadır.
Koltukaltı lenf düğümlerinin çıkarılması (aksiller diseksiyon): Kanserin yayıldığı tüm lenf düğümlerini çıkarmak için bir aksiller diseksiyon yapılabilir. Koltukaltınızdaki birkaç lenf düğümü çıkarılmalıdır ve bu işlem sonrası kolda şişme (lenfödem) oluşabilir.
Modifiye radikal mastektomi : Bu tedavi sırasında meme ucunuzla birlikte memenizin tamamı alınır. Göğüs kaslarınız etkilenmez, ancak koltukaltınızdaki lenf düğümleri çıkarılır. İstenirse, eş zamanlı meme rekonstrüksiyonu (silikon yerleştirilmesi) yapılabilmektedir.