Hiatal herni nedir?
Bir hiatal herni yani mide fıtığı, diğer fıtıklardan daha farklıdır. Midenin üst kısmı, karnı göğüsten ayıran kas olan diyaframdaki küçük bir açıklıktan göğse doğru itildiğinde meydana gelir. Hiatal herninin diyafram açıklığı nedeniyle mideyi sıkıştırma eğilimi nedeniyle asit ve diğer içerikler midede kalır. Bu asitlerin ve diğer maddelerin yemek borusuna geri akışı veya kusulması çok yaygındır.
Mide Fıtığının Nedenleri
Hiatal hernilerin birkaç farklı sebebi mevcuttur:
- Doğumsal
- Travmalara bağlı
- Obezite
- Tekrarlayan öksürük
- Ağır taşımak
- Tekrarlayan kusma atakları
- Dışkılama esnasında aşırı ıkınmak
Teşhis
Mide fıtığı tanısı için çeşitli tetkikler kullanılabilir, ancak genellikle tıbbi öykü ve fizik muayene ile başlanır. Özellikle sorgulanacak durumlar:
- Ağza asit gelmesi
- Ağızda acı tat
- Anemi
- Sık geğirme
- Yutma güçlüğü
- Halsizlik
- Göğüste ağrılı yanma hissi
Diğer tanı yöntemleri ise endoskopi ve bilgisayarlı tomografidir.
Mide Fıtığının (reflünün) tedavisi
Yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlar reflü gibi hiatal herni semptomları azaltabilir. Bazı durumlarda ise fıtığın onarılması için ameliyat gerekmektedir
Mide Fıtıkların Cerrahi Tedavileri
Ameliyatta genellikle laparoskopik(kapalı) yapılmakta, karna açılan küçük kesilerden kameralar ve aletler karın içerisine yerleştirilir. Ameliyat esnasında mide ve çevresindeki dokular göğüs boşluğundan karın içerisine çekilir. Mideyi doğru pozisyonda tutmak için cerrah midenin üst kısmını yemek borusu etrafında dönderip dikerek yemek borusu sfinkterini de yeniden oluşturabilir ve diyaframınızdaki açıklığı azaltabilir. Bu açıklığın sağlam kalması için sentetik bir yama da yerleştirilebilir. Bazı durumlara (geçirilmiş ameliyatlar, ek hastalıklar, anatomik uygunsuzluk) bu ameliyat açık da yapılabilir.